Hornická hospoda Na Marii

V areálu dolu Marie v Příbrami – Březových Horách se nachází hornická hospoda „Na Marii“. Objekt vybudovaný v polovině 19. století sloužil jako třídírna rud a technické zázemí dolu Marie. Ve dvacátých letech 20. století využíval objekt jako své cvičiště březohorský tělovýchovný spolek Orel. Budova však později chátrala a byla z velké části využívána jako garáže. Spolek Prokop Příbram proto provedl rekonstrukci objektu do dnešní podoby.

Hornická hospůdka nabízí místním občanům i návštěvníkům Příbrami možnost posezení ve stylovém prostředí, které doplňuje výzdoba s hornickou tématikou. Dobovou charakteristiku navozují i stylová kamna, kterými je hospoda vytápěna. Návštěvník si může dát dobré pivo (Krušovice, Staropramen, Prazdroj), občerstvit se a předem objednat speciality připravené na grilu. Kromě hlavního sálu mohou hosté využít i salonek nebo si dopřát posezení na venkovní terase.

Hospůdku využívá pro pořádání svých sesí Spolek Prokop Příbram a Cech příbramských horníků a hutníků. Dále jsou v hospůdce spolkem Prokop pořádány pro veřejnost přednášky o cestování, geologii či historii, nepravidelné akce Na kávě s… se známými osobnostmi a jiné společenské a kulturní akce.

Otevírací doba:
Pondělí až čtvrtek 15:00 – 21:00 hod., pátek a sobota 15:00 – 23:00, neděle 15:00 – 21:00
Odpovědný vedoucí: Miroslav Kadič.
Informace o hospodě, možnostech pronájmu sálu či salonku na telefonním čísle +420 721 244 820.

Od baru  Salónek  Z venku

Několik pohledů hornické hospůdky.