29. Prokopská pouť

Prokopská pouť: hornická paráda, polní mše i kulturní program

Někdejší havíři, hornické spolky i široká veřejnost si opět po roce připomenou odkaz svatého Prokopa, patrona havířů. Na Březových Horách se uskuteční další ročník Prokopské pouti.

V Příbrami se chystá další ročník Prokopské pouti. Po obnovení této tradice v roce 1990 půjde již o devětadvacátý ročník. Letos se pouť uskuteční o víkendu 7. a 8. července. V neděli 8. července bude vstup do expozic Hornického muzea Příbram na Březových Horách za symbolické vstupné jednu korunu. Stánky a pouťové atrakce budou umístěny v areálu dolu Marie a na nám. J. A. Alise.

Sobota

18.00–19.00: Čepobitíprůvod hornických světlonošů za doprovodu hornické kapely od horního ředitelství z náměstí T.G. Masaryka na náměstí J. A. Alise na Březových Horách

Neděle

8.30: Slavnostní přehlídka účastníků hornické parády na nám. T. G. Masaryka

9:00: Hornická paráda – slavnostní průvod hornictva z nám. T. G. Masaryka ke kostelu sv. Prokopa na Březových Horách

9.00: Bohoslužba v kostele Mistra Jakoubka ze Stříbra na Březových Horách, od 10.00 je možnost navštívit věž sboru – rozhlednu

10.00: Polní mše před kostelem sv. Prokopa na Březových Horách

14.00–16.30: Kulturní program v areálu Ševčinského dolu. Příjezd prezidenta T. G. Masaryka – divadelní vystoupení k příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky (Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou Horou), fanfáry Souboru svatohorských trubačů, slavnostní otevření nové prohlídkové trasy (jízda důlním vláčkem Ševčinskou dopravní štolou), hudební vystoupení.